25 lat na Europejskim rynku!
Okapy MAAN
T_CONTACT
Sklep pod patronatem firmy MAAN
Nasze godziny pracy
Jesteśmy zawsze chętni by odpowiedzieć i doradzić Państwu w zakupie- infolinia
Email
Okap jest to urządzenie niezbędne we współczesnej kuchni.
Obecnie, ze względu na postęp technologiczny i większą szczelność powierzchni mieszkalnych musimy wspomagać się zamontowanym okapem.
Okap to produkt z którego wiele osób każdego dnia będzie korzystać,
oceniając jego jakość.
Produkt ten nie kupuję się na jeden sezon ale na wiele lat, a umiejętny zakup może przynieść zachwyt zarówno u osób korzystających z okapu jak i osób przypadkowo odwiedzających.
Okap może stać się elementem numer 1 w naszej kuchni, dlatego warto przynajmniej przeczytać trochę więcej.


NAJWAŻNIEJSZE - Parametry okapów!

Głośność – należy zwrócić uwagę na poziom hałasu generowanego przez okap. Oczywiście wygoda użytkowania wymaga żeby urządzenie było jak najcichsze. Warto więc sprawdzić, jak pracuje na różnych poziomach mocy. Pamiętajmy, że najbardziej intensywnego trybu powinninśmy używać tylko kilka razy w roku np. podczas świątecznego gotowania. Parametr ten podawany jest w decybelach (dB). Należy absolutnie unikać okapów z chin, bądź producentów którzy bez żadnych obliczeń montują "odrzutowe" dmuchawy narażając klientów na zawyżony poziom hałasu oraz niepotrzebnie większy rachunek za prąd!. Większa turbina potrzebuję więcej prądu, -nie ma znaczenia na jakim biegu pracuje. Ma zastosowanie tylko i wyłącznie w okapach "obliczanych" z wyższej półki.

Wydajność – mierzona jest w metrach sześciennych na godzinę. Wartość podana przez producenta zazwyczaj oznacza maksymalną możliwą wydajność wykorzystywaną w najwyższym trybie. Często spotykaną wartością jest 400 m3/h.
Im wyższa moc tym szybciej zanieczyszczone powietrze zostanie wyprowadzone na zewnątrz bądź przefiltrowane. Pamiętajmy jednak, że większa wartość oznacza także większy pobór energii. Okapy nie obliczone na wydajność i przepływ powietrza mają się jak Mały Fiat 126p z silnikiem od Ferrari - 0 właściwości użytkowych.



Oświetlenie – jako, że okapy montowane są nad kuchenką, instalowane jest w nich oświetlenie. Większość producentów stosuje tradycyjne żarówki, bądź też halogeny. Halogeny dają najmocniejsze światło ale posiadają wiele wad chodźby duży pobór prądu, mała żywotność, można się nawet nim oparzyć. Ostatnie lata przyniosły nam nowość w postaci oświetlenia diodowego-LED, które jest w chwili obecnej najlepszym rozwiązaniem(niski pobór prądu, żywotność, miłe dla oka, zero nagrzewania).

Wymiary – należy sprawdzić czy wybrany przez nas okap zmieści się w zaplanowanej na niego przestrzeni. Musimy też dopilnować, by jego wielkość nie była mniejsza niż wielkość naszej kuchenki.

Filtry – należy zwrócić uwagę na filtry zamontowane w okapie. Istnieją trzy podstawowe typy filtrów:

    * Przeciwtłuszczowe – jak sama nazwa wskazuje ich zadaniem jest pochłanianie drobinek tłuszczu unoszących się w powietrzu w trakcie przygotowywania potraw. W nowoczesnych konstrukcjach taki filtr przyjmuje postać kilku warstw metalowej, bardzo gęstej siatki. Jego zaletą jest niezwykła skuteczność oraz brak konieczności wymiany. Wystarczy co kilka miesięcy najlepiej! umyć go w gorącej wodzie.

    * Filtr węglowy – jego zadaniem jest pochłanianie zapachów z powietrza, dlatego znajduje zastosowanie przede wszystkim w okapach pracujących w systemie zamkniętym. Ich żywotność i jakość zależy od konkretnego modelu. Należy je wymieniać zgodnie z ich parametrami.

Warto również sprawdzić jakie filtry posiada upatrzony okap i przeliczyć ich roczne koszty eksploatacji.


Sterowanie – kwestia gustu, ceny. W zależności od typu okapu, może on mieć wbudowane sterowanie mechaniczne, wówczas obsługujemy go za pomocą przycisków lub elektroniczne z ekranem dotykowym. Te ostatnie często posiadają dodatkowe funkcje np. możliwość automatycznego zaprogramowania, dzięki któremu może się on sam wyłączać bądź zmieniać siłę ciągu. Dodatkowo w dzisiejszych czasach okap sterowany elektronicznie powinien posiadać PILOT!.



Dla kupujących okap pierwszy raz!!


1. Jakie są rodzaje okapów?
Okapy możemy podzielić na dwa typy, ma to bezpośredni związek z systemem, w którym działa urządzenie:

    * system zamknięty – pochłaniacz – polega na przepuszczeniu zassanego powietrza przez układ filtrów, które mają za zadanie, usunięcie niepożądanych substancji, zapachów. Następnie oczyszczone powietrze wypuszczane jest do pomieszczenia.

    * system otwarty – wyciąg – zanieczyszczone powietrze usuwane jest całkowicie poza obręb budynku. Przy tego typu rozwiązaniu należy zwrócić uwagę na średnicę wylotu w okapie, by pasowała ona do wejścia szybu wentylacyjnego. W razie niedopasowania można zastosować jedną z wielu dostępnych na rynku przejściówek.

Podejmując decyzję dotyczącą tego, który typ okapu jest dla nas bardziej odpowiedni, powinniśmy kierować się tym, w jakim pomieszczeniu będzie on zamontowany. Wyciągi podłączane są do oddzielnego kanału wentylacyjnego, w związku z czym, możemy je instalować jedynie w kuchniach, które go posiadają. Pochłaniacze natomiast nie wymagają żadnych dodatkowych elementów architektonicznych, niestety cechuje je niższa wydajność oraz konieczność okresowej wymiany.

Warto wiedzieć, że większość okapów może pracować w obu trybach, należy to jednak dokładnie sprawdzić przed dokonaniem zakupu.


2. Czym różnią się konstrukcje okapów?
Wyróżniamy kilka typów konstrukcji okapów. Dobór zależy od ilości miejsca jakim dysponujemy w kuchni oraz własnych preferencji:
    * okapy podszafkowe – jedno z najczęściej stosowanych rozwiązań. Montowane są pod szafką nad kuchnią.
    * okapy kominowe – mocowane są bezpośrednio do ściany, dostępne są też wersje umożliwiające montaż w narożniku. Najczęściej instalowane są pomiędzy szafkami w kuchni. Podłączamy je do kanału wentylacyjnego poprzez rurę ukrytą w kominie.
    * okapy wyspowe – stosowane przede wszystkim w kuchniach z wyspą. Mocowane są bezpośrednio do sufitu nad kuchenką. Warto zwrócić uwagę na walor estetyczny takiego rozwiązania. Okap ten ma istotny wpływ na wygląd pomieszczenia.
Najtańsze są okapy podszafkowe ze względu na ich konstrukcję. Nieco droższe są kominowe. Najdroższe natomiast są okapy wyspowe, ze względu na ich wielkość oraz specyficzną konstrukcję. Oczywiście, dostępne są okapy w różnych cenach dla każdego z typów konstrukcji.


3. Jak wysoko powinien być zamontowany okap?
Instalując okap musimy zwrócić uwagę na to, by znalazł się on, na odpowiedniej wysokości. Zalecana odległość to pomiędzy 70 a 85 cm od kuchenki. Ma to związek z cyrkulacją powietrza, odstęp ten ma zapewnić skuteczne zebranie wszystkich zanieczyszczeń. Musimy też zwrócić uwagę na to, by okap nie przeszkadzał nam w swobodnym poruszaniu się wokół kuchenki.


Na koniec..internet-internetem ale pamiętajmy że cena zawsze idzie w parze z jakością i parametrami.


W razie jakichkolwiek wątpliwości czy pytań w sprawach okapów, pracownicy służą Państwu pomocą. +48 506-506-932
*Cena z podatkiem VAT, plus dodatkowy koszt wysyłki zależny od wyboru płatności.
**Łączny minimalny koszt wysyłki za towary*
Polecani przez Smart Bay!
Polecani przez Radar!
Polecani przez Kupujemy!
Polecani przez Okazje Info!
Polecani przez Nokaut!
Polecani przez Skpiec!
Polecani przez Ceneo!
Partnerzy
hydraulik Warszawa oraz udrażnianie rur Warszawa
Solidne tanie projekty domów wielorodzinnych!
odśnieżanie dachów Warszawa , jak również odśnieżanie Warszawa
instalacje grzewcze oraz hydraulik Ożarów Mazowiecki
soda kaustyczna gdzie kupić we wrocławiu
Site support following payment types
Copyright by Okapy MAAN All rights reserved.
Design@2012
Wczytywanie strony..

Loader